Școala de vară Est-Europeană

de Machine Learning (EEML)

București, 1-6 iulie 2019

Inițiativă pentru a sprijini educația și cercetarea în Machine Learning în Europa de Est

Școala de vară EEML este un eveniment educațional de amploare dedicat cu precădere cercetătorilor în informatică din estul Europei. Manifestarea are ca principal scop reducerea decalajului dintre estul și vestul continentului în domeniile educației și cercetării în Machine Learning (ML). Proiectul a fost inițiat în 2018 și este organizat în fiecare an într-o țară est-europeană. Ediția din 2019 se va desfășura la București între 1-6 iulie 2019, în campusul Universității Politehnica din București. Prima ediție a școlii a avut loc vara trecută la Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul Român de Știință și Tehnologie și Universitatea Babeș-Bolyai.

Evenimentul aduce laolaltă unele dintre cele mai respectate nume în Machine Learning (ML) din întreaga lume pentru a oferi o săptămână de instruire de înaltă calitate și ample oportunități de relaționare. Școala este deschisă studenților și practicienilor din toată lumea, prioritate în procesul de selecție fiind acordată participanților din Europa de Est. Obiectivele școlii sunt de a face educația în ML accesibilă tuturor și de a îmbunătăți diversitatea în domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), prin promovarea diversității de gen și afiliere și prin păstrarea taxelor de participare la minimum. Acest ultim obiectiv este realizat cu sprijinul mai multor sponsori.

Lista de lectori invitați în acest an cuprinde cercetători reputați de la universități și laboratoare de cercetare importante din întreaga lume, inclusiv din Europa de Est: Universitatea Transilvania Brașov, Școala de înalte studii economice din Moscova, Universitatea Oxford, Universitatea Berkeley, Facebook AI Research, Google AI, Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Leuven, DeepMind, Universitatea McGill, Universitatea Washington.

Perioada de depunere a aplicațiilor este în desfășurare. Prin urmare, persoanele interesate pot trimite candidaturile până pe data de 29 martie 2019. Datorită numărului foarte ridicat de cereri de participare (în 2018 școala a primit 827 de aplicații valide pentru cele 100 de locuri disponibile), în acest an numărul de locuri a fost suplimentat cu 50-100 de participanți.

Școala de vară EEML este organizată de cercetători în Machine Learning care provin din Europa de Est, dar sunt afiliați în prezent unor institutii de top din străinătate (Doina Precup, Razvan Pascanu, Viorica Patraucean). Ediția din 2019 are ca organizatori locali cercetători și practicieni din București (Elena Burceanu, Marius Leordeanu, Traian Rebedea) și Iași (Gabriel Marchidan). Universitatea Politehnica din București și Asociația Română de Inteligență Artificială sunt gazdele evenimentului. Echipa organizatoare este sprijinită de un consiliu consultativ format din experți renumiți în ML din Europa de Est și din restul lumii.

Pentru a oferi taxe de participare foarte accesibile, programul este finanțat cu sprijinul și generozitatea sponsorilor și donatorilor. Până în prezent, mai multe companii internaționale și locale și-au anunțat sprijinul: DeepMind, Arnia, Bolt, Siemens, NNAISENSE, Cegeka, Intel, IST Austria, CuriousAI, Bitdefender, FotoNation, BRD, UiPath, Oveit, Facebook, LummetryAI.